جریمه نقض ویزا جریمه ای است که در نتیجه اقامت بیش از مدت زمان ویزا در یک کشور مقصد مانند ترکیه اعمال میشود .
برای مثال برای ایرانیان که طبق قرارداد میتوانند به مدت 90 روز بدون ویزا در کشور ترکیه بمانند ، اگر از زمان ورود به این کشور بیش از 90 روز گذشته باشد و فرد برای اقامت خود اقدام نکرده باشد ، این به معنای نقض ویزا خواهد بود و به ازای هر روز اضافه ماندن در خاک کشور ترکیه ، مشمول جریمه می گردد و در هنگام خروج باید این مبلغ را در گیت های مستقر در فرودگاه پرداخت نماید .
ورود غیرقانونی به کشور نیز نوعی تخلف ویزا است . مشخص است که در سال های اخیر با توجه به بحران های اقتصادی کشورهای همسایه ، تعداد زیادی از افراد از کشورهای مختلف بطور غیرقانونی وارد ترکیه شده اند که در صورت شناسایی برای آنان جریمه نقض ویزا در نظر گرفته میشود .
اجازه اقامت و مجوز کار علاوه بر تجاوز از مدت اقامت ویزا و ورود غیرقانونی به کشور می تواند موضوع نقض ویزا نیز باشد . اگر مجوز کار فرد منقضی شده باشد ، کارمند و اتباع خارجی مقیم ترکیه با وجود انقضای مجوز اقامت خودشان ، ویزا را نقض کرده اند . این موضوع برای دانشجویانی که اقامت دانشجویی آنان به پایان رسیده و به جهت بی اطلاعی و مشغله ، تمدید اقامت خود را فراموش کرده اند نیز صدق می کند و سریعا باید با اداره مهاجرت ارتباط گرفته تا از عواقب بعدی پیشگیری گردد .و رویه آن برای سال 2022 رخ داده است که به شرح آنها می پردازیم .
جریمه نقض ویزا
هر تبعه خارجی که ویزای او به اتمام می رسد ، در صورت تداوم حضور در آن کشور به عنوان حضور غیرقانونی و قاچاق به حساب می آید و هنگام خروج باید مبلغی را به عنوان جریمه که حدود دو برابر هزینه اقامت سالیانه می باشد پرداخت نماید . اتباع برخی کشورها علاوه بر پرداخت این هزینه ملزم به پرداخت هزینه ویزا نیز هستند . هر از چندگاهی تصمیماتی در خصوص عفو این اتباع صورت می گیرد اما تاکنون برای سال 2022 این اتفاق نیفتاده است و این موضوع با سخت تر شدن قانون اخذ اقامت غیرممکن بنظر می رسد . مبلغ جریمه حدود 25 دلار است و به ازای هر ماه اقامت بیشتر 5 دلار به این مبلغ اضافه می گردد و مبلغ کارت 110 لیر و مبلغ جریمه اداری نیز 240 لیر اعلام گردیده است که جمعا از شخص دریافت می گردد . این مبلغ برای اتباع هر کشوری ممکن است متغیر باشد .
مقررات جدیدی نیز در مورد ممنوعیت حضور در ترکیه وضع شده است که به شرح زیر است :
* تصمیم عدم ممنوعیت ورود به ترکیه
* تصمیم ممنوعیت ورود به مدت یک ماه الی پنج سال
* تصمیم ممنوعیت ورود به مدت سه ماه الی پنج سال
* ممنوعیت ورود نامحدود
موارد تصمیم عدم ممنوعیت ورود به ترکیه
اگر مدت نقض ویزا زیر 3 ماه یا کمتر باشد ، فرد میتواند با حضور داوطلبانه در پایانه های خروج مرزی نسبت به پرداخت جریمه نقض ویزا اقدام نماید و اداره مهاجرت نیز با چشم پوشی وعدم ارجاع به مراجع ذیصلاح میتواند تصمیم ممنوعیت ورود به ترکیه نگیرد .
اگر مدت نقض ویزا زیر 3 ماه یا کمتر باشد ، با فرض تشخیص این تخلف و اخذ تصمیم دیپورت به کشور خود توسط مراجع ذیصلاح و سپس حضور داوطلبانه فرد در پایانه های خروج مرزی و پرداخت جریمه نقض ویزا ، تصمیم ممنوعیت ورود به ترکیه اتخاذ نخواهد شد .
موارد ممنوعیت ورود بین یک ماه الی 5 سال
اگر مدت نقض ویزا بالای 3 ماه یا بیشتر باشد ، با فرض عدم تشخیص این تخلف توسط مراجع ذیصلاح و حضور داوطلبانه فرد در پایانه های خروج مرزی و پرداخت جریمه نقض ویزا ،ممنوعیت ورود بین یک ماه الی 5 سال اعمال خواهد شد که به شرح زیر است:
مدت نقض ویزا | دوره ممنوعیت ورود به ترکیه |
3 الی 6 ماه | یک ماه |
6 ماه الی یک سال | 3 ماه |
1 سال تا 2 سال | یک سال |
2 سال تا 3 سال | 2 سال |
3 سال یا بیشتر | 5 سال |
موارد ممنوعیت ورود بین 3 ماه الی 5 سال
* اتباع خارجی که قبل از تشخیص تخلف نقض ویزا برای خروج از ترکیه بصورت داوطلبانه به پایانه خروج مرزی آمده اما جریمه تخلف ویزا را پرداخت نکنند .
* عدم خروج از کشور در مدت زمان تعیین شده برای اتباعی که کمتر از 3 ماه ویزا را نقض کرده اند و با حکم اخراج دعوت به خروج می شود و جریمه تخلف ویزا را پرداخت نمی کنند .
* عدم خروج از کشور در مدت زمان تعیین شده برای خارجی که بیش از 3 ماه ویزا را نقض کرده و با حکم اخراج دعوت به خروج شده اند (در این صورت ممنوعیت ورود به ترکیه صرف نظر از پرداخت یا عدم پرداخت جریمه نقض ویزا ، اعمال می گردد)
* رد شدن اجازه اقامت یا اجازه کار و عدم ترک کشور در زمان معین(در این صورت نیز ممنوعیت ورود به ترکیه صرف نظر از پرداخت یا عدم پرداخت جریمه نقض ویزا ، اعمال می گردد)
* اتباع خارجی که با وجود انقضای قانون 90 روزه در مدت 180 روز ، ظرف 10 روز پس از ورود به ترکیه برای اجازه اقامت اقدام نمی کنند(در این صورت ممنوعیت ورود به ترکیه صرف نظر از پرداخت یا عدم پرداخت جریمه نقض ویزا ، اعمال می گردد)* اتباعی که با همراهی پرسنل مسئول اخراج میشوند(در این صورت نیز ممنوعیت ورود به ترکیه صرف نظر از پرداخت یا عدم پرداخت جریمه نقض ویزا ، اعمال می گردد)
بطور کلی تخلفات به شرح زیر اعمال می گردد :
مدت زمان نقض ویزا | دوره ممنوعیت ورود به ترکیه |
0 الی 3 ماه | 3 ماه |
3 الی 6 ماه | 6 ماه |
6 ماه الی یک سال | یک سال |
یک سال الی 2 سال | 2 سال |
2 سال به بالا | 5 سال |
شرایط اجرای ممنوعیت ورود نامحدود به ترکیه
حتی اگر تمامی ممنوعیت های ورود به کشور ترکیه برای اتباع خارجی منقضی شده باشد ، تا زمانی که این اتباع جریمه نقض ویزا یا سایر جریمه های اداری را پرداخت نکنند ، حق ورود به کشور ترکیه را نخواهند داشت .
میزان جریمه در صورت نقض ویزا ممکن است بسته به کشور تابعیت خارجی و مدت زمان اقامت غیرقانونی وی در کشور متفاوت باشد که مبلغ آن را میتوان بصورت دقیق از گیت های مرزی و اداره تخلفات روادید فرودگاه مطلع شوید
اخراج از کشور و دلایل آن
ترک کشور طی فراخوان عمومی صورت می گیرد و به اتباع این امکان را می دهد تا در مدت زمان مشخص شده(حدود 15 تا 30 روز) اقدام به خروج از کشور کنند . اگر اتباع غیرقانونی توسط مامورین دستگیر شوند ، این موضوع با همراهی پرسنل صورت خواهد پذیرفت . دلایل صدور تصمیم دیپورت و اخراج اتباع نیز با کدهایی مخصوص نشان داده میشود که ورود فرد به کشور را محدود می کند و تا زمان برطرف شدن این محدودیت ها ورود به کشور ممکن نیست . این تصمیم در اداره کل مهاجرت یا استانداری های مربوطه گرفته میشود و اختیارات این ادارات برای تمدید یا افزایش این مدت بسیار گسترده است و علتهای زیادی از جمله ارتکاب جرم ، تبانی و ازدواج جعلی ، کار کردن بدون اخذ مجوز کار ، داشتن بیماری مسری که سلامت عمومی جامعه را به خطر می اندازد ، عضو بودن در یک سازمان تروریستی و … میتواند داشته باشد . در صورتی که فرد بصورت غیرقانونی و غیرمنصفانه دیپورت شده باشد ، میتواند در دادگاه اداری اقدام به طرح دعوی کند و داشتن یک وکیل خوب در روند رسیدگی به پرونده و حذف کدهای محدودیت بسیار موثر است . برای ارائه درخواست و جمع آوری مدارک و مکاتبات مربوطه ، 7 روز زمان وجود دارد و فرد تا زمان تصمیم گیری میتواند در ترکیه اقامت داشته باشد .
دولت چه کسانی اخراج نخواهد کرد ؟؟؟
* افراد تحت درمان یا باردار و مسن
* خارجیانی که مورد خشونت جنسی ، جسمی و روانی یا قاچاق انسان قرار گرفته اند
* اتباعی که در صورت تبعید ممکن است مورد شکنجه و آزار و خطر مرگ قرار بگیرند